Vägen till korset

Sak 2:10-13

Fil 2:5-11

Joh 12:1-16

Jag har här valt att låta Gospel Magic notiserna stå kvar för att ge en bild. Ett  kuvert med tre bilder som slutar som en enda med text 

————-

Visst är det en härlig text vi har framför oss idag.

Jesus kommer på middag till tre av sina bästa vänner. Marta, Maria och Lasaros. Och visst är det speciellt för Lasaros, för att träffa någon som har hjälp en genom en kris kan vara ganska stort. Men att träffa den som har uppväckt en när man har blivit begravd, det är större. Och många kom för att se både Jesus och Lasaros Det var en härlig glädje.

*Vitt hjärta*

Faktiskt kan man säga att det var en stor glädje överallt där Jesus kom fram. De kom till Jerusalem och ryktet hade redan gått om honom.

”Där kommer han som matade 5000 män samt kvinnor och barn med fem bröd och två fiskar”.

”Där kommer han som fick en blind man att se.

”Där kommer han som fick en lam att gå”

”Där kommer han som fick Lasaros att leva igen.”

”Där kommer han som skall slå ner romarna”.

Glädjen var total och när Jesus rider in så slänger folk palmblad och sina mantlar på vägen där han rider. Men det är lite konstigt att han rider på en åsna och inte på en stridshäst.  Och vi har facit vi vet att det inte är så trevligt framöver för Jesus eller lärjungarna.

Lärjungarna går upp för att förbereda måltiden, bröd, vin, lamm och en massa gott. Den judiska påsken och glädjen är stor där också. Tills Jesus säger.

”En av er skall förråda mig”.  *Släng ner det vita hjärtat*

Alla lärjungar säger ”Inte jag”.

Jesus säger, den som doppar brödet med mig.

Judas doppar brödet med Jesus och springer därifrån. Lärjungarna är oroliga för vad som kommer att hända så de börjar prata med Jesus. De intygar att de aldrig kommer att förråda eller förneka honom. De säger att de vet att Jesus är den som kan rädda. * Vänd kuvertet*

Men så kommer de då till trädgården. Judas kommer fram och kysser Jesus. Lärjungarna flyr och Jesus hamnar inför Pilatus.

*Ta fram det svarta hjärtat*

Folket som tidigare har ropat ”Hosianna Davids son” ropar nu istället ”Korsfäst honom”.

För visst kan en sann räddare inte komma ridande på en åsna. Och det de sa om honom var nog bara påhittat.

*släng ner det svarta hjärtat*

Jesus blir torterad, piskad och sönderslagen innan han till slut korfästs.

* Ta upp det krossade hjärtat*

Jesus dog på korset. Men vi har som sagt facit. Vi vet att han uppstod. Vi vet att de lärjungarna som flydde sedan får mod och startar upp kyrkor och att kristendomen sprids över hela världen.

 

Jesus dog på korset för våra synder. Han uppstod igen och han lever här och vill ha gemenskap med oss. Gud själv vill ha gemenskap med oss och det vill han ha för att han älskar oss.

*Vänd på kortet och vänd pappret upp och ner*

Vi står upp och läser trosbekännelsen.