Nådens gåvor och skyldigheter

Jes 2:12-17

Rom 3:21-28 

Luk 18:9-14

Predikan om nådens gåvor: 

Det här är en text som man har hört ganska ofta tidigare.

Men det är en text som kanske är viktigare idag än någonsin tidigare. Alla delar av kroppen är lika viktiga. Men är det något som vi vill/kan leva efter? Nu tänker jag inte bara på den delen där jag inte trivs med min egen position, utan kanske framförallt när jag inte trivs med andras positioner.

Vi är alla en del av samma kropp. Vi har alla blivit döpta med samma dop, vi dricker samma vin och delar samma bröd. Men är vi bröder, systrar, eller stänger vi ute personer från vår gemenskap?

Till och med den mest elaka och otrevliga personen har en plats i kroppen. Den delen vi tror inte har någon funktion. Men Gud vet vilken funktion den personen har. Jag kan inte se helheten, även om jag skulle få egenskapen av ett öga skulle jag inte ha helheten. Den innehar enbart Gud, och han kan visa på min plats och din plats. Jag kan tycka att jag borde vara på en finare plats, men Gud vet och han har kontroll. Gud känner till varje liten cell i din och min kropp. Ja varje atom i universum känner Gud till Skulle han då inte ha koll på oss människor och var vi gör mest nytta.

Stycket innan det vi läste handlade om Andens gåvor, och det är olika gåvor vi har som människor. Vissa är jättebra på att lyssna, vissa är bra på att prata, andra på att sjunga eller fixa iordning fint. Bara här i kyrkan behövs alla de funktionerna. Vi behöver ha en kunnig person som spelar, vi behöver ha någon som fixar så att ljud och ljus fungerar. Vi behöver ha folk som sitter och sjunger med i psalmerna, och vi kanske till och med behöver ha någon som pratar en stund. Vi har också behövt någon som gjort iordning och gjort fint i kyrkan. Den rollen jag kanske tycker är viktigast av alla. Men det är vad som behövs.

Nu placerar Gud oss alltså som han finner gott och utifrån vilka gåvor han har gett oss. Det som också visas i texten är att vi också är beroende av varandra. Jag är beroende av alla andra kristna. Om jag hade haft den perfekta helandegåvan så skulle jag fortfarande vara beroende av folk med alla andra gåvor och till och med de med helandegåva om jag själv skulle behöva den.

I Evangelietexten berättar Jesus om sig själv som vinträdet och hur viktigt det är att vi är kvar i honom. Vi har vår gemenskap med Gud genom honom. Det kan låta som en hemsk text och en text som inte visar på mycket nåd. Men nåden finns där. Den kommer strax efter den texten vi har. ” .

”1Detta har jag sagt er för att min glädje skall vara i er och er glädje bli fullkomlig. 12Mitt bud är detta: att ni skall älska varandra så som jag har älskat er. 13Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. 14Ni är mina vänner om ni gör vad jag befaller er. 15Jag kallar er inte längre tjänare, ty en tjänare vet inte vad hans herre gör. Jag kallar er vänner, därför att jag har låtit er veta allt vad jag har hört av min fader. 16Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt, frukt som består, och då skall Fadern ge er vad ni än ber honom om i mitt namn. 17Detta befaller jag er: att ni skall älska varandra.””

Återigen pratas det om kärlek till vår nästa. Det är vår skyldighet att hjälpa de som är fattiga och utstötta på olika sätt. Den frukt vi bär kanske vi själva aldrig får se, men ett leende till en EU-migrant, ett glatt ord till någon som ser ledsen ut… Det finns mängder av tillfällen när vi kan och bör hjälpa vår nästa. våra gåvor avsett vilka gåvor vi har och vilken plats Gud har placerat oss på är till för att användas. Då kan vi bära rik frukt. Då kan vi se Guds rike utbredas. Det börjar med att du säger ja till gemenskap med Jesus. Oavsett om du sagt ja en gång eller tusen gånger så är det alltid läge att säga ja igen. Ett sätt att göra det på är genom att tillsammans läsa med i trosbekännelsen.