Det här  är en väldigt intressant text, Jesus får höra från Marta och Maria att Lazarus ligger sjuk. Först kan det vara bra att veta vilka Marta, maria och Lazarus är. Det är tre syskon som bor ihop. Det verkar också som att Marta och Maria tar hand om hushållet och pengarna, medan Lazarus främst ägnar sig åt studier. Det finns de som tror att Lasarus var pensionerad eller på annat sätt oförmögen att arbeta. I en annan känd text hör vi om Marta och Maria, hur Marta hjälpte till och gjorde iordning medan Maria satt och lyssnade på Jesus. Man tror att Maria kan ha varit den Maria som hällde Olja över Jesus huvud. Det var alltså väldigt goda vänner och även lärjungar till Jesus även om de inte följde med honom ut. Först när Jesus får reda på att Lasarus är död beger Jesus och lärjungarna sig dit. Lärjungarna försöker hindra Jesus för sist de var i staden så hotade folket att stena dem. Lärjungarna kommer ihåg det och är oroliga för att samma sak skall hända igen. Ändå väljer Jesus att bege sig till Maria och Marta. När de kommer fram så möter Jesus Marta, hon som var ute och arbetade när Maria satt vid Jesus fötter. Kanske är det så att Jesus känner till Marias tro på honom och Lasarus tro på honom. Men Marta har ännu inte visat det tydligt mer än i handling. När Jesus kommer så utspelar sig följande diskussion

Marta sade till Jesus: ”Herre, om du hade varit här hade min bror inte dött. Men jag vet ändå att Gud skall ge dig vad du än ber honom om.” Jesus sade: ”Din bror kommer att uppstå.” Marta svarade: ”Jag vet att han skall uppstå vid uppståndelsen på den sista dagen.” Då sade Jesus till henne: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö. Tror du detta?” Hon svarade: ”Ja, herre, jag tror att du är Messias, Guds son, han som skulle komma hit till världen.”

Här börjar vår text. Här märker vi Jesus känslor. Först nu gråter Jesus och det kan vara något som vi också känner igen från när vi sörjer. Man håller det borta och förstår inte, vill inte riktigt förstå att det är verklighet. Men när man ser sorgen hos andra och ser att det verkligen är sant, då gråter man. Men nu när de klagar på att Jesus inte var där tidigare för att hela honom som han gjorde med den blinda mannen, gör Jesus ett större under, han uppväcker Lasaros. Men inte till evigt liv. Lasaros dör senare igen. Det är alltså ett under som visar på Jesus makt. Men tidigare i kapitlet säger Jesus också en sak som visar på Hur Jesus ser på oss och på döden. Vår vän Lasaros sover, men jag går dit för att väcka honom. Lasaros sover, lasaros var död, och det finns det ingen tvekan om. Fyra dagar i en grav utan vatten eller mat skulle ha dödat honom även om han inte var död när de la in honom i graven. Trots det säger Jesus att Lasaros sover. D.v.s. det är så vi är tills uppståndelsen. Det andra och kanske viktigare, Jesus kallar Lasaros för vän. Det är så Jesus ser på oss som vänner. Vi kommer alla en dag att få uppstå. Jesus vill kalla oss vänner, han vill ha gemenskap med oss. Men det är upp till oss att säga ja eller nej till honom. Om du har sagt ja en gång, så kan man säga ja igen varje dag. Har man inte sagt ja ännu så är det aldrig försent att börja. För precis som med vänner vi har här så tycker vi om när de hör av sig och de när vi hör av oss. Jesus vill också höra av oss. Vi står upp och stämmer in i trosbekännelsen. .