Välj en sida

Kristendom på internet? 

Kan man bli kristen över internet? Kan man ha seriösa diskussioner utan att möta en person på riktigt?

Det är frågor som jag har fått sedan 90-talet. Mitt svar har hela tiden varit att självklart kan man bli kristen på internet, och självklart kan man ha seriösa diskussioner utan att möta en person på riktigt.

Varför internet?

Alla har en möjlighet att komma till tals. På Lunarstormtiden hade vi ett konto som beskrev sig som P30 d.v.s. pojke 30 år. Personen hade många bra och långa diskussioner och var respekterad på sidan. Efter ett tag avslöjade denna P30 att det var en F14 som skrivit.  En fjortonårig flicka hade haft seriösa och långa diskussioner. För mig var det ett uppvaknande. En fjortonåring kan ha lika mycket och ibland mer att tillföra ett samtal än vad en 30 åring har. Men möjligheten finns inte på samma sätt i verkliga livet som på nätet. På nätet kan du skriva allting och blir inte avbruten mitt i en mening för att du är för ung/för outbildad eller något annat som stoppar oss från att lyssna..

Möta Gud på nätet? 

När jag var aktiv på Second Life (community på nätet) så kom det in en person i kyrkan vi hade där. Han lyssnade på bibeln som låg som podradio. Han jämförde den med de judiska skrifter som han själv hade. Personen var son till en Rabbi i Israel och ville veta vad kristendomen egentligen handlade om. Jag såg honom där flera gånger och efter någon månad så fick jag ett meddelande. ”Jag har lite frågor om kristendomen”. Han hade genom att lyssna på bibeln och jämföra kommit fram till att kristendomen var sann. Han valde att bli kristen men var tvungen att vara det i hemlighet i början. Han kunde dock fira gudstjänst på nätet och han hade en kristen gemenskap på nätet. Jag tror att det kan vara oerhört bra med internet vad det gäller

Farozoner och platser där kristna förföljs.

Där kan kyrkan ,(den världsvida), erbjuda hjälp och gemenskap på ett säkert sätt. Man kan fira gudstjänst, be för varandra, ha gemenskap även om den fysiska kontakten saknas så finns allt annat. Du får också vägledning på samma sätt som de tidiga kyrkorna fick brev från apostlarna så har vi från de kyrkor som lever i säkerhet och kan ha långa teologiska diskussioner skicka detta till de som lever i förföljelse och inte har möjlighet till det.

Möta ungdomar där ungdomar är

En del som vi ofta pratar om i kyrkan är att det är viktigt att möta folk där de är. Ungdomarna har befunnit sig på nätet i mängder av år. De som nu arbetar i kyrkan har själva vuxit upp med Lunarstorm, Helgon, Kamrat o.s.v.
Vi måste idag använda oss av det som gäller och möta ungdomarna på nätet.  Både genom egna sidor och genom de sidor som redan finns ute. Jag tror också att vi måste befinna oss inte bara på de trevliga och positiva sidorna. Vi behöver också befinna oss på de mer skumma sidorna. Jesus besökte inte bara det fina folket utan även prostituerade.

Vad är riskerna?

Risken är alltid att du pratar med ett troll. Någon som bara är ute för att provocera och förstöra en seriös diskussion. Men det är sådant man får stå ut med. De positiva aspekterna överväger.
Kyrkan gör mycket på internet. Men vi ligger fortfarande långt efter.

Vad kan man göra? 

Gudstjänster på nätet, mer aktiv själavård, nätvandring. Allt detta finns, men det finns i alldeles för liten skala. Lika viktigt som det är att befinna sig på skolan, eller vara ute på Ica och möta folket, är det att befinna sig på nätet.

 

Guds frid!

/Daniel

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail