Välj en sida

I fredags var jag och Lisa inne i stan för att gå på trerätters och spökvandring.
Eftersom det var West Pride valde jag att ta på mig en prästskjorta för att kunna hjälpa till i tältet om det behövdes.
När jag kom dit så var en diskussion i full gång. En diskussion om hur förkastligt och hemskt det är med HBTQ och att kyrkan kan förnedra sig så att den står på West Pride och inte istället är där för att be för de som är homosexuella. Diskussionen sköttes utmärkt av prästen som hade den så jag stod mest vid sidan och lyssnade.
Argumenten kom som vanligt från Gamla testamentet, när kommentaren från prästen var att det ju står annat i gamla testamentet som att stena folk o.s.v. så  var detta givetvis inte aktuellt.
När vi kom till nya testamentet var dessa personer övertygade om att ordet homosexualitet fanns redan när bibeln skrevs.
Här var givetvis också den svenska översättningen den rätta och att prästen ifråga kunde både grekiska och hebreiska var inte viktigt för diskussionen. (Guds ord kan inte ändras i en översättning).

Men bortser man från den diskussionen så var det i huvudsak positiva reaktioner och roliga diskussioner både vid tältet och när jag vandrade runt i området.
Vissa diskussioner om varför Pride festivaler behövs kom upp, I Sverige har vi ju också kommit ganska långt jämfört med andra länder.
Jag har vänner som tillhör samtliga kategorier inom HBTQ och även om det är jobbigare för dem än för mig som heterosexuell medelålders man så behöver de inte riskera att bli dödade p.g.a. sin kärlek…

Eller det var den bilden jag hade fått för mig tills Orlando.
Jag vet att HBTQ personer tidigare har blivit trakasserade, misshandlade och till och med dödade.
Men nu blev det på en så stor skala.
Samtidigt går vissa kristna företrädare ut både utomlands och i Sverige och uttrycker att de inte bör visa sig som de personer de är, jag har läst flera skrämmande inlägg där HBTQ personer inte skall visa sin läggning. Där de inte skall gå hand i hand, inte skall ”stoltsera” med vem de är kär i.

Folk måste få vara och leva som sig själva. Om jag utan problem kan gå på stan, hålla min fru i handen, pussa på henne och på olika sätt visa att jag älskar henne,
,då borde även alla andra ha samma möjlighet oavsett om de själva och den de blir kära i titulerar sig som han, hon eller hen.

Jag är glad och stolt över att vara med i Svenska Kyrkan. En kyrka som i stort står för kärleken hos alla människor.
Svenska Kyrkan har en öppenhet som jag gillar, Jesus vill ha gemenskap med alla. Det innebär att du, jag och alla andra är välkomna till honom.

De som kritiserar säger ofta att vi tar bort synden ur evangeliet. Jag håller inte med. Jag ser dock inte att HBTQ är en synd.
Jag ser att vi alla är syndare, oavsett vem du råkar bli kär i.
Synd = Missa målet, det går vi alla ibland. Då handlar det om att vi också kan få förlåtelse av Gud om vi ångrar oss och ber om den.

Om du tillhör någon av grupperna inom HBTQ eller är heterosexuell så finns det flera bra kristna gemenskaper där du kan vara med. Gå till kyrkan som är närmast dig. Hör av dig till någon präst/pedagog/diakon eller annan person i kyrkan som du litar på. Eller sök dig in till den ekumeniska kristna gruppen för HBTQ personer den heter EKHO,

Guds frid!

/Daniel

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail