Välj en sida

Häromdagen var det en debatt på SVT om att införa ett tredje juridiskt kön.
Alternativen Kvinna, Man, Annat eller X var en diskussion.  Här kan ni se debatten.
Jag har haft många diskussioner efter denna debatt och framförallt artikeln i Dagen. Läs här.

De stora argumenten har varit;

  1. Det finns bara två kön, man och kvinna
  2. Gud skapade dem till man och kvinna, de skall acceptera den kropp de är födda i och inte ändra den.
  3. Det är bara förvirrade tonåringar som inte accepterar sin identitet.
  4. Det finns inga bevis för att det skulle minska den psykiska ohälsan.
  5. Det är dumt med hen, det är ju höna.
  6. Fler personer söker nu än år 2000.
  7. Jag vill inte kallas för hen!

Jag stannar vid dessa argument nu för att det inte skall bli ett alldeles för långt blogginlägg.

1. Det finns bara två kön.
Som vi har sett det tidigare i Sverige har det bara funnits två kön. Men ser man runt om i världen så finns det flera länder där mer än två kön har tagits upp.  Här är en intressant karta.
Som ni kan se är inte fler kön vare sig något nytt eller unikt. Det finns flera länder som redan har accepterat att det finns fler kön. Sverige ligger inte i framkant i det här fallet.  Redan 2013 blev Tyskland det första landet som införde ett tredje kön. Läs mer här.
När de införde det fanns det redan ett tredje kön i Indien, Nepal, Pakistan, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Första personen som fick ett tredje kön erkänt och även ett pass där detta står kan ni läsa om här.

2. De skall acceptera kroppen de är födda i.
Jag är född i en kropp som har fel på ögonen. Jag har burit glasögon ungefär sedan jag var 10 år.  Jag har vänner som har diabetes och behöver ta sprutor för det. Jag har vänner som är rullstolsburna. Enligt samma logik som ovan bör jag inte ha glasögon, definitivt inte operera mig. De som har diabetes inte ta sina sprutor, den som är rullstolsburen inte ha en rullstol. För tar jag på mig mina glasögon så accepterar jag inte den kropp som Gud har gett mig. Jag har fått en felaktig kropp, jag behöver rätta till min syn för att jag skall fungera ordentligt. (Särskilt bakom ratten på en bil 😉 )
Det svaret jag oftast får här är att ”Men det är ju sådant som har blivit fel, det kan man ju rätta till”.
Om min syn kan bli fel. Kan då inte ett kön bli fel. Kan inte en person ”hamna i fel kropp”?

3. Det är bara förvirrade tonåringar.
Det kanske bara är förvirrade tonåringar. Men alla är inte det. Om vi nu talar om att införa ett tredje kön och inte ens pratar om någon operation eller om några mediciner, på vilket sätt kan det skada någon? Om en person mår bättre av att ha ett X i passet istället för M eller K,  vad gör det för skillnad? Om personen är förvirrad så kan ju hen sedan ändra till M eller K. Ingen har blivit skadad av det men vi kanske har gjort att en person mår så mycket bättre.

4. Det finns inga bevis för att det skulle minska den psykiska ohälsan.
Det är sant att när man ser undersökningar så har inte den psykiska ohälsan påverkats speciellt mycket av en operation. Men den har inte heller förvärrats. Ser vi på hur många som tar livet av sig för att de inte får hjälp så kanske vi har undvikit att de hamnar där. Om den psykiska ohälsan är dålig kan det ju vara för att de redan mår dåligt. Att leva som man eller kvinna och inte känna sig hemma som det. Att ständigt få fel pronomen till sig. Att ständigt tvingas låtsas vara någon man inte är tror jag skulle ställa till det för de flesta av oss.
Om jag ständigt skulle kallas kvinna, bli tvungen att gå på damtoaletter, klä mig som en kvinna, sminka mig o.s.v. så skulle jag inte må bra.

5. Hen är höna…
Enligt mig, det mest ointelligenta argumentet av dem alla.
Men Barn = Lada
Här har ni 10 mer oanständiga ord på Svenska som Slut, Prick, Fart
Om en person mår bättre av att kallas för hen, varför kan vi då inte bara göra det?
Jag anser mig vara en klassisk CIS man och det är var jag vill definieras som. Mitt pronomen är alltså Han.
På samma sätt kan en annan person vilja definiera sig som Hon eller Hen.
Vad jag inte förstår är hur det på något sätt kan påverka mig?

6. Fler personer söker nu än år 2000
Ja det stämmer, en artikel som behandlar detta finns här.
Att fler personer identifierar sig som icke-binära eller personer med könsdysfori tror jag kan bero på att det inte har talats om det tidigare.
Likadant visste jag inte att jag var en CIS-man innan jag visste att ordet CIS-man existerade.

7. Jag vill inte kallas för hen!
Det här argumentet kommer strax efter hen = höna. Om ditt pronomen är han eller hon är det ingen som tvingar dig att ändra det till hen. Men om du känner att det är jobbigt att bli kallad för hen när du vill bli kallad för han, kanske du kan förstå att det är lika jobbigt för de som vill bli kallade för hen att bli kallade för han eller hon.

 

Vad handlar det här om? 
Jag tror att det här handlar om vanlig respekt och kärlek till min nästa. För mig handlar den respekten om att låta folk få välja sitt eget pronomen. Det skadar inte någon annan men det kan hjälpa den personen. Visst jag kommer säkert att säga fel, men jag kommer i vilket fall att försöka att kalla mina vänner som jag tidigare titulerat som han/hon att nu titulera dem som hen eller kanske byta från han till hon eller från hon till han. Eller vad som faktiskt gäller majoriteten av mina vänner, fortsätta titulera dem med det pronomen de alltid har haft och som de trivs bra med. Det är inte en stor grej att försöka tänka lite extra på dessa personer som vill ha ett annat pronomen.

Frågor till de som är emot hen / ett tredje kön
Jag förstår att många av er har den här åsikten av kärlek till de som inte anser sig passa in i sitt nuvarande kön.
Men mitt problem ligger i att jag ser att ni vill gott och ni vill visa kärlek, men det tas inte emot som det utan enbart som hatiskt.
Kan ni se att det sättet ni agerar på kanske inte är det bästa för den personen?
På vilket sätt påverkar det er att byta pronomen på en person?
Även om ni anser att det är fel och att man inte bör ha ett tredje kön. Om personen mår bättre av det, kan ni då inte använda det för den personens skull?
Om ni tror att det enbart är psykiska problem, tror ni då att de mår bättre av att bli utfrysta av ytterligare en grupp?

Angående Bloggen

Alla åsikter som skrivs i den här bloggen är om inte annat framkommer i texten mina egna. Det är inte åsikter som Svenska Kyrkan eller någon annan kyrka nödvändigtvis står bakom.
Det är mina privata åsikter om Kristendom, om arbete som präst och om andra frågor som jag finner viktiga.

/Daniel

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail